Zelf het weer voorspellen – weet je windrichting
De richting vanaf waar de wind waait, geeft natuurlijk aan waar de weersverandering vandaan gaat komen.
Maar dat geldt niet altijd. Let er maar eens op: vlak voordat een onweersbui of onweersfront echt bij je is, begint het na een korte windstilte – de spreekwoordelijke “stilte voor de storm”, het moment dat de wind omslaat – eerst nog flink van je af te waaien (dus richting de bui). Zie ook de pijlen op de afbeelding van de onweerswolk op de pagina ‘koudefront’.
En natuurlijk geldt: hoe harder het waait, hoe sneller het weer zal omslaan.
Wind en water
Maar er is nog een reden waarom het nuttig is om de windrichting te weten. Afhankelijk van het seizoen kan wind vanaf zee óf warme óf koudere lucht aanvoeren. Hetzelfde geldt voor wind vanaf land.
Zeewater heeft namelijk de eigenschap om heel langzaam op te warmen en ook weer heel langzaam af te koelen.
Wind vanaf zee zorgt daarom in het voorjaar en zomer voor kou, dus een koudefront. Het zeewater is dan meestal koeler dan het land (vandaar de koele zomerzeebries).
Nederland in de herfst: vooral regen en mist…
Wind vanaf zee zorgt in de herfst echter voor warmere en zeer vochtige lucht, dus een warmtefront. Als het hier dan koud is, condenseert het water en vormt wolken, regen en mist.
Landwind zorgt in het voorjaar en zomer juist voor wat meer droge warmte, dus voor onbewolkt zonnig weer.
Winterpret
Landwind kan in de winter voor veel kou en zeer strenge vorst zorgen. Vooral de gure oostenwind is berucht. Maar in eerste instantie zal een koudefront voor regen en wolken zorgen als deze botst op de warmere lucht hier. Maar als de oostenwind aanhoudt, wordt de lucht droog en wordt het zonnig.
Een winterse landwind vanaf het zuiden zorgt voor wat milder winterweer omdat de temperaturen bij onze zuiderburen altijd wat hoger ligt. Maar door de combinatie met de koele zee naast ons, heeft dit helaas meestal ook wolken en regen tot gevolg.Ruimende of krimpende wind?
Je kunt het weer op iets langere termijn voorspellen als je de veranderingen in windrichting in de gaten houdt.
(De wind wordt altijd benoemt met de richting vanwaar hij komt. Dus westenwind waait vanuit het westen naar het oosten.)
Wind die met de richting van de klokwijzers meedraait, wordt ruimend genoemd. Dit duidt vaak op een naderend hogedrukgebied en mooi weer.
(Ezelsbruggetje: “als aan een dag een uur wordt toegevoegd, zit je ruimer in je tijd en dat is mooi”.)
Omgekeerd wordt wind die tegen de richting van de klokwijzers indraait, krimpend genoemd. Meestal is er dan een gebied met lage luchtdruk (depressie), slechter weer en regen op komst.
(Ezelsbruggetje: “als van een dag een uur wordt afgetrokken, kom je krapper in je tijd te zitten en dat is niet prettig”).
Altostratus, cumulus nimbus, cirrus. Wolkennamen moeilijk?
Nee, dat valt reuze mee. Er zijn maar een paar latijnse hoofdtermen waarmee je al een heel eind komt. Kijk snel verder voor de benaming van wolkentypen »…
Vervolg weervoorspellen – Wolken typen en benaming