Zelf het weer voorspellen – Warmtefront

a. Warmtefront

Het is koud en er nadert een warmtefront die de kou zal verdrijven. Dat gebeurt niet meteen, want in eerste instantie zal de warme laag over de koude laag heen glijden.wolken buien radar weerbericht warmtefront

Dit is wat je als toeschouwer zult zien:
Hoog in de lucht zie je snel opkomende of in dikte toenemende windveren of een dunne sluiernevel voor de zon. Let ook op vliegtuigstrepen. Deze zullen langer blijven hangen en in dikte toenemen.

Wolkenradar windveren sluierbewolkingDan verschijnen er mogelijk hoge schapenwolkjes in grote oppervlakken. Dan grotere schapenwolken in de middelste lagen. Die gaan in hoogte en omvang toenemen. Vervolgens verdwijnt de zon in dikke nevel en gaan de schapenwolken over in donkergrijze met regen gevulde wolken.

Zodra deze regenwolken uitstulpingen naar beneden gaan vertonen, duurt het niet lang meer of het gaat regenen.

Dit is wat je als toeschouwer zult zien:

Wolkenradar weerbericht warmtefrontwolkenradar weerbericht warmtefrontwolkenradar weerbericht warmtefront
Één uur s’middags. Het zonnetje schijnt. Wat onschuldige veren te zien. Dan verschijnen hoge schapenwolkjes en/of dunne sluierbewolking voor de zon.Vier uur ’s middags. De schapenbewolking neemt in aantal en grootte toe. Er komt meer wind.Acht uur ’s avonds. Een langer aanhoudend regengebied trekt over.

Zo’n warmtefront kan in enkele uren tijd over trekken, maar het kan ook enkele dagen duren. (Dat hangt af van de afstand tot het lage drukgebied. Dit wordt in op pagina ‘Luchtdruk’ nog uitgelegd.)

Warmtefront levert slecht weer

De komst van een warmtefront betekent niet per definitie mooi weer. Zeker als het ervoor een lange tijd geregend heeft, kan een warmtefront de boel eerst verslechteren.

Na een korte verbetering van hooguit een dag, begint namelijk al het nog in de grond aanwezige water te verdampen. De warme lucht raakt daardoor verzadigd.

Bewolking neerslag weerbericht mistZodra de temperatuur iets gaat dalen, bijvoorbeeld in de namiddag en avond begint al dat water te condenseren en vormt een dik egaal grijs wolkendek (stratos en altostratos).

Als het ’s nachts nog koeler wordt, ontstaat daaruit vaak een gestadige, maar niet zo heftige regen.

Dit zie je in Nederland vaak in het najaar gebeuren. We hebben dan dagen achtereen een lichtgrijze lucht, waaruit ’s nachts wat regen valt en die ’s morgens voor dichte mist zorgt.

Pas als na één of enkele dagen de lucht wat droger wordt (afhankelijk van de hoeveelheid wind), zie je het wolkendek steeds verder omhoog trekken en dan openbreken. Zodra de zon erdoor kan komen, hebben we een poosje aangenamer weer.

Zie je de schapenwolken ’s ochtends open breken, dan zal het weer die dag vrijwel zeker zonnig zijn.

‘Gedonder in de glazen’

Bij het aantreden van een koudefront gaat het er meestal véél heftiger aan toe. Lees verder welke bewolking je kunt verwachten en wat de weersverwachting bij een naderend koudefront » is.

(En waar het spreekwoord ‘gedonder in de glazen’ vandaan komt!)

Vervolg weervoorspellen – Koudefront

Bewaren