Zelf het weer voorspellen – Koudefront
b. Koudefront
Als een koudefront over ons land trekt, gaat dat veel meer ontstuimigheid gepaard. De koude luchtlaag botst als een muur tegen de warme luchtlaag aan. Daarbij ontstaan zowel in de koude als in de warme luchtlaag allerlei heftig op- en neergaande wervelende luchtbewegingen.
Bovendien is de grond nog warm. Dit verwarmt de koude lucht, waardoor er nog meer opgaande luchtstromen ontstaan die voor extra wervelingen, wolken en regen zullen zorgen.
Door alle wrijving ontstaat er vaak statische elektriciteit in de wolken: onweer!
Wat zie je er als toeschouwer van? Als eerste is te zien dat er er toenemende windveren en/of ribbels ontstaan. Daarna verschijnen steeds meer bloemkoolvormige stapelwolken, die aan de bovenkant duidelijk zichtbaar aangroeien en flink in hoogte gaan toenemen.
Vervolgens gaan ze aambeeldvorming uitgroeien: dat betekent dat de omstandigheden zo onstuimig zijn dat er onweer begint te ontstaan.
Zoek beschutting, want het zal geen verbazing wekken dat al deze ontstuimigheid met rukwinden en harde windstoten gepaard gaat.
Dit is wat je als toeschouwer zult zien:
![]() | ![]() |
Toenemende windveren en/of ribbels. | Bloemkoolwolken die steeds hoger en dreigender worden. |
“Hier en daar”? Of overal onweer?
In de zomer zie je vaak plaatselijk onweer ontstaan door temperatuursverschillen tussen streken met warme en koude lucht (bijvoorbeeld als de wind draait en vanaf een watervlakte over zonbeschenen akkers gaat waaien).
Maar als het weer in het gehele land door een koufront omslaat, schuift er over geheel Nederland (en België) een band met onweer, veel rukwinden en zware buien. Vooral in Brabant en Limburg zijn de zomerse onweersbuien en de regenval berucht.
Wil je het weer kunnen voorspellen?
Lees dan zeker verder over de rol van de luchtdruk op het weer en de weersvoorspelling ». En vind meteen uit waar het het spreekwoord “gedonder in de glazen” vandaan komt.
Vervolg weervoorspellen – Luchtdruk