Het weer voorspellen – Luchtdruk wijzigingen

Door opwarming zet de lucht uit. Er ontstaat een luchtbel die ervoor zorgt dat de lucht begint te stromen naar gebieden met een lagere luchtdruk: wind.Weersverwachting Luchtdruk windrichting

Natuurlijk bevinden de hoge en lage luchtdrukgebieden zich niet op vaste plaatsen. Ze beïnvloeden elkaar, botsen tegen elkaar aan, smelten samen, lossen op en ontstaan weer spontaan. Net als draaikolken in een waterstroom zijn ze voortdurend in beweging.

De luchtdruk op dit moment:
Luchtdruk weersverwachting

Letten op luchtdruk

Wil je het weer kunnen voorspellen, dan is het handig om de veranderingen in de luchtdruk in de gaten te houden. Dat kan heel eenvoudig met een barometer.

(Als je een weerstation aanschaft, zorg er dan in ieder geval voor dat hij een barometer heeft. Zie ook “je eigen weerstation kopen“)

Als de luchtdruk daalt, komt er namelijk een depressie – zoals een lagedruk gebied meestal genoemd wordt – jouw kant op.

En een depressie gaat vrijwel altijd gepaard met slecht weer. Omdat er voortdurend koude en warme luchtstromen om elkaar heen draaien en met elkaar botsen, ontstaat er veel onstuimigheid, wind, wolken en regen.

Een depressie heeft nog twee bijzondere eigenschappen.

wolkenradar weerbericht depressie opklaringenTen eerste draait de lucht (wind) er in spiralen omheen en altijd in dezelfde richting. In onze noordelijke helft van de wereldbol is dat altijd tegen de wijzers van de klok in. (Op de zuidelijke helft van de wereldbol met de klok mee).

En ten tweede draait de lucht/wind draait altijd naar het midden toe (en vanaf het midden omhoog). Dat is tegengesteld aan wat je zou verwachten als je het plaatje van de spiraal ziet.

“Gedonder…” in het weerglas

Weersverwachting weerglas gedonder in de glazenVooral voor boeren en zeelui kon het vroeger van levensbelang zijn om bijtijds gewaarschuwd te worden voor slecht weer. Met kon dan de veestapel in veiligheid brengen, de zeilen reven of een haven opzoeken.

Een heel eenvoudig hulpmiddel dat verslechtering van het weer aankondigde was het weerglas. Dit is een glazen bol met een opening aan de onderkant die uit loop in een tuit naar boven. In het weerglas werd water (meestal met een kleurtje) gedaan.

Als de luchtdruk buiten hoog was (bij goed weer) werd de lucht in de bol wat samengeperst en stond het waterniveau in de tuit laag. Daalde de luchtdruk, dan zette de lucht ín de bol wat uit en steeg het waterniveau in de tuit.

Daalde de luchtdruk buiten zéér snel door een rap naderende depressie, dan kon het water zelfs uit de tuit spuiten. Omdat dat symptoom dus heftige onweersbuien, wind, hagel en andere narigheid aankondigde sprak men dan van “gedonder in de glazen”.

Weerglazen zijn nog steeds gewoon te koop, want ze zijn niet afhankelijk van elektriciteit, slijten niet, kunnen niet roesten en werken áltijd.

Weet je de windrichting dan weet je het weer

Verkoelende zomerbries of herfststormen; wind bepaalt voor een groot deel het karakter van het weer. Hier lees je meer over de invloed van windrichting en windkracht op het weerbericht ».

Vervolg weervoorspellen – Windrichting en windkracht

Bewaren