Windsnelheid en windrichting

Hier zie je de windsnelheden en de windrichting op dit moment:

Bron KNMI

Actuele Windstoten (in km/uur):

Niet alleen de gemiddelde windsnelheid is van belang, maar vooral de kracht van windstoten. Deze windstoten richten namelijk meestal de schade aan.

Bron en meer informatie Buienradar.nl

Weersverwachting wind

Wil je meer weten over de wind, windkracht, windrichting en windvoorspelling? Zoals bijvoorbeeld de windkracht op verschillende hoogtes?

Neem dan zeker even een kijkje op de website van windy.com!

Windy buienradar windradar

Hoe ontstaat wind?

Boven land warmt de lucht op. Die lucht zet dan uit. Er ontstaat een “overschot” aan lucht. De luchtdruk neemt toe. Vergelijk het met een ballon die je opblaast. Dat overschot aan lucht gaat naar boven, maar ook naar de gebieden met lage luchtdruk stromen: er ontstaat wind.

Dus wind waait niet alleen uit de vier richtingen, maar ook nog eens van beneden naar boven (thermiek genoemd) en andersom! Van thermiek maken o.m. zweefvliegtuigen en roofvogels dankbaar gebruik.

zweefvliegtuig thermiek wolken wind
Speel eens met de wind en een modelvliegtuig!

Windrichting? Eh…

In de verschillende luchtlagen is de luchttemperatuur, de windsnelheid en windrichting soms compleet anders. Dat kun je zelf zien op dagen dat je duidelijk verschillende wolkenlagen kunt onderscheiden.
De onderste wolken bewegen zich meestal in een ander tempo en soms zelf in een andere richting dan de ijlere wolkenlagen erboven.

Windsnelheid in Nederland

En verder waait het hier in Nederland aan de kust meestal harder dan verder het land in. Op zee kan de lucht (de wind) ongehinderd stromen.

Boven land zorgen oneffenheden in het landschap (heuvels, gebouwen en bomen) voor demping van de windsnelheden.

Bovendien zijn er boven land meer verschillen in temperatuur en luchtdruk omdat bijvoorbeeld de zonhelling van een heuvel warmer zal zijn dan de schaduwkant. En boven een meer of rivier is de lucht koeler dan boven een donkere zonbeschenen klei akker. Door die verschillen wervelt de lucht boven land meer wat de oorspronkelijke windsnelheid en windrichting zal beïnvloeden.

Francis Beaufort windsnelheden weerbericht

Francis Beaufort stelde een indeling van windkrachten op.

Windkracht in Beaufort

Wind wordt uitgedrukt in de eenheid Beaufort. Zie ook uitleg van de schaalverdeling van de windsnelheden volgens Beaufort.

Wat wordt het weer?

Voorspel het zelf!
Leer gewoon hier wolken lezen