Weerbericht dankzij een wolkenradar-netwerk

Weerstation-wolkenradar-DeBilt-DenHelder

Weerstations met wolkenradar De Bilt en Den Helder.
De radomen zijn duidelijk te onderscheiden.

De radar die de weerstations gebruiken, bevindt zich meestal in een bolvormige behuizing, radome genaamd. Om een accuraat weerbericht op te kunnen maken, is een netwerk van radomen nodig. Daar zijn meerdere redenen voor.

Een eigenschap van radiosignalen is dat ze recht door de lucht gaan. Maar de aarde is bol. Verder weg registreert de radar geen regenbuien meer. De wolken bevinden zich dan namelijk ónder de radiosignalen.

Wolkenradar-weerbericht-wolkenradar-werking

Eén enkele wolkenradar toont alleen de
wolken/buien op een bepaalde afstand

 

Wolkenradar-weerbericht Wolkenradar-werking-netwerk

In een wolkenradar-netwerk worden alle buien opgemerkt.

 

Dat wordt voorkomen als er meer radomen worden gebruikt. Door metingen te combineren kan een weersverwachting worden opgesteld die wel klopt.

Daarom staan er in Nederland twee radomen: één in Den Helder en één in De Bilt.

Wolkenradar-weerbericht Radar De Bilt, Radar Den Helder

De wolkenradar in De Bilt en de radar in Den Helder bestrijken samen het gehele oppervlak van Nederland.

Samen bestrijken ze het gehele oppervlak van Nederland.

Bovendien zijn ze aangesloten op een Europees netwerk van radomen met een onderlinge afstand van circa 175 á 200 kilometer.

Dat maakt het meteen mogelijk om nauwkeurig de hoogte van bewolking en buien te berekenen, namelijk door de signalen van de weerstations met elkaar te vergelijken.

Wolkenradar-weerbericht Regenwolken vertekenen het buienradarbeeld

Afscherming: Zware regenbuien vertekenen het wolken- en buienbeeld

Een andere reden om een netwerk van radomen te gebruiken voor een acurate en actuele weersvoorspelling is “afscherming”: een fikse bui zal veel radargolven terugkaatsen, zodat de neerslag of bewolking erachter niet juist kan worden weergegeven.

Weersvoorspelling dankzij de wolkenradar

Wolkenradar-weerbericht Een regenbui boven je hoofd.Natuurlijk is het niet alleen interessant om te zien wáár de neerslag zich bevindt, maar ook/vooral hoe deze zich beweegt. In welke richting en met welke snelheid. Want dan kun je een weersvoorspelling doen over de te verwachten hoeveelheid neerslag op een bepaalde plaats.

Dat is gemakkelijk te bepalen door een serie radarbeelden achter elkaar te zetten. En de computer uit te laten rekenen hoe het vervolg erop zal zijn. Zo is tot op enkele minuten nauwkeurig te bepalen of het ergens gaat regenen. En dat is precies wat de buienradar doet.

Let wel: een bui kan natuurlijk ook nog precies boven je hoofd beginnen!

Meer weten over de wolkenradar en weerstations? Lees verder…

Wat wordt het weer?

Voorspel het zelf!
Leer gewoon hier wolken lezen