Luchtvochtigheid meten met hygrometer

Hygrometer luchtvochtigheid wolkenradar weerberichtMet een hygrometer is de luchtvochtigheid van de lucht te meten, de hoeveelheid water in dampvorm in de lucht.

Als de lucht heel droog is en dus weinig water bevat, zal water (in bijvoorbeeld wasgoed) heel snel verdampen.

 

Luchtvochtigheid Hygrometer
Als water verdampt, onttrekt het energie aan zijn omgeving en de temperatuur ervan daalt. Daarom krijg je het koud als je goed nat geregend bent en in de wind staat.

Luchtvochtigheid meten met twéé maten

Vroeger werd de luchtvochtigheid – bijvoorbeeld in huis – gemeten met twee thermometers, waarvan het meetpuntje van de één continu vochtig werd gehouden. De “vochtige” thermometer zal dalen tot het dauwpunt: de temperatuur waarbij geen vocht meer verdampt. Door vergelijking van de afgelezen temperatuur van de beide thermometers kan door middel van tabellen de relatieve vochtigheid in huis opgezocht worden.

Weerhuisje luchtvochtigheid hygrometerEen andere veel gebruikte eenvoudige hygrometer maakt gebruik van een menselijke of dierlijke haar. Haar heeft de structuur van een spiraal. Afhankelijk van de luchtvochtigheid trekt die spiraal samen of rekt uit. Dat heeft invloed op de draaiing en de lengte van de haar.

Het alom bekende weerhuisje met een vrouwtje en een mannetje maakt gebruik van de meting met zo’n haar.

Dauwpunt

Hierboven werd uitgelegd dat bij het meten twee thermometers werden gebruikt. De “vochtige” thermometer zal dalen tot het dauwpunt: de temperatuur waarbij geen vocht meer verdampt.

Dit dauwpunt is ook héél belangrijk in weersberichten voor het verkeer. Als de temperatuur van vochtige lucht tot onder het dauwpunt zakt, zal de overtollige water condenseren tot druppeltjes: dauw of condens, maar als dat op grote schaal tegelijk gebeurt, ontstaat er dichte mist!

Bewolking neerslag weerbericht mistVandaar dat mist in de buurt van water, meer of sloot vaak dikker is. De temperatuur is er lager en er bevindt zich meer water in de lucht erboven.

Moderne digitale hygrometers maken gebruik van halfgeleiderkristallen. De geleiding hangt af van de luchtvochtigheid en dat wordt omgezet naar een waarde op het afleesscherm.