Langere termijn Weersvoorspelling

Dit weer krijgen we de komende 14 dagen volgens het KNMI:

Verwachte hoeveelheid zonuren en bewolking komende 14 dagen

Elke dag is verdeeld in 4 staven. Elke staaf is dan weer onderverdeeld in de kansen op bewolking en op zon (samen 100%). Hoe meer geel, hoe meer zon. Hoe donkerder grijs, hoe zwaarder de bewolking. Hou er rekening mee dat de verwachting naar het eind van de 14 dagen toe onbetrouwbaarder wordt.


bron:KNMI

Verwachte hoeveelheid neerslag komende 14 dagen

Wat neerslag betreft moet u rekening houden met de volgende verwachte hoeveelheden. Hoe breder de “blauwstrook”, hoe onbetrouwbaarder de opgegeven hoeveelheden neerslag.

Verwachte temperaturen de komende 14 dagen

Dit zijn zowel dag- als nachttemperaturen, vandaar de schommelingen. En hoe breder de “grijsstrook”, hoe onbetrouwbaarder de opgegeven temperaturen.


bron:KNMI

Verwachte windsnelheden komende 14 dagen

Deze windsnelheid wordt de komende dagen verwacht. Bekijk ook de pagina Windsnelheid en windrichting voor meer informatie, zoals windrichting, windkracht en luchtdruk.


bron:KNMI

Berekening van de weersverwachting op langere termijn

Alle meetgegevens die het KNMI en alle weerstations over de hele wereld registreren worden centraal op één punt verzameld door het ECWMT, het Europees Centrum voor Weersverwachtingen op de Middellange Termijn. Dit centrum bevindt zich vlakbij Londen in de plaats Reading.

Met formidabele computers (qua opslag en rekenkracht) worden hier de rekenmodellen ontwikkeld om weersvoorspellingen voor de langere termijn voor alle plaatsen op de wereld te kunnen berekenen.

Er zijn veel factoren van invloed op de lange termijn weersverwachting, maar hieronder staan er een aantal:

  • Het seizoen. Het weer in maart heeft totaal andere karakteristieken dan het weer in oktober.
  • De temperatuur van het zeewater vlak langs onze kust en in de verder weggelegen oceanen.
  • Het optreden en beweegrichting van hoge en lage drukgebieden. Zie ‘Zelf het weer voorspellen’.
  • De windrichting en windsnelheid op verschillende hoogtes.
  • De temperatuur van de lucht op verschillende hoogtes.

Onbetrouwbare weerberichten

Weersvoorspelling betrouwbaarheid weerberichtTegenwoordig kunnen niet alleen weersvoorspellingen voor morgen gedaan worden, maar ook voor volgende week en voor de komende 14 dagen.

Maar natuurlijk blijft gelden: hoe verder weg, hoe onbetrouwbaarder de weersverwachting is. Alle natuurfactoren waaruit het weer is opgebouwd, reageren nooit exact op een bepaalde manier. Een weersvoorspelling wordt altijd gebaseerd op kansberekeningen.

Toch zijn de prognoses tegenwoordig erg betrouwbaar. De weersvoorspellingen tot twee dagen vooruit zijn tegenwoordig voor 95% betrouwbaar. De voorspelling voor over vier dagen is bijna 90% en de vijfdaagse verwachting klopt voor 80%.

Wat wordt het weer?

Voorspel het zelf!
Leer gewoon hier wolken lezen