Actueel beeld wolkenradar Nederland en Europa

Dankzij weersatellieten is het mogelijk om het wolkendek overal op aarde te fotograferen. Hieronder zie je het actuele beeld van de bewolking boven West-Europa (wolkendek boven Nederland, België en Duitsland).

Overdag wordt de bewolking met gewone camera’s gefotografeerd, maar ’s nachts schakelen de weersatellieten over op infrarood camera’s om de bewolking te registreren.

Dit zijn de beelden van 15-09-2019, 15:14:19 u:

Wolkenradar Nederland:

De bewolking boven Nederland ziet er op dit moment zo uit:
sat24 satellietbeeld wolkenradar
Er is op dit moment géén verbinding
met de Nederlandse wolkenradar satelliet!
Bron wolkenradar afbeelding: Sat24 en Buienradar Zie ook het weerbericht voor vandaag en/of
langetermijn weersvoorspelling.

Wolkenradar Europa:

Dit is het wolkendek boven Europa op dit moment
(het duurt soms iets langer om dit gedetailleerde wolken radar beeld te laden):

Bron wolkenradar afbeelding: Sat24

Bewolking boven Europa vlg Buienradar.nl

Hieronder zie je nog een andere kaart van de wolkenradar voor Europa.

sat24 satellietbeeld wolkenradar
Er is op dit moment géén verbinding
met de Europese wolkenradar satelliet!
Bron wolkenradar afbeelding: Buienradar Zie ook het weerbericht voor vandaag en/of
langetermijn weersvoorspelling.

Altijd op de hoogte. Je eigen BuienRadar!

Nieuwsgierig naar de nieuwste klimatologische meettechnieken voor thuisgebruik? Ook voor een kleiner budget (onder € 20,-)!
Windradar wolkenradar weerstation

Satellieten om de bewolking te fotograferen?

Eigenlijk is de wolkenradar géén echte radar, zoals bij de Buienradar. De waterdruppeltjes in bewolking hebben maar zo weinig massa, dat een radar dat bijna niet kan registeren. Die heeft al moeite met het onderscheiden van motregen en radar kan dus sluier- en lichte bewolking nauwelijks waarnemen. En waar ligt dan bijvoorbeeld ook de grens tussen bewolking en de rook uit een schoorsteen?

Daarom wordt het beeld van de wolkenradar berekend uit heel veel foto’s die de weersatellieten voortdurend maken. Alle bewolking in heel Europa bij elkaar vormt een héle grote foto. Maar de aarde is rond. Dus die foto zou dan eigenlijk ook rond moeten zijn. Daarom wordt het wolkenbeeld door veel meer dan één satelliet vastgelegd.

De internationale meteorologische dienst Eumetsat beheert 7 weersatellieten die voortdurend actuele beelden voor de wolkenradar naar de aarde zenden. Uit al die beelden wordt met computers één totaalplaatje voor de wolkenradar geconstrueerd.

Hieronder zie je een overzicht van de weersatellieten die voor de wolkenradar gebruikt worden. Het groene vakje geeft aan dat de weersatelliet goed functioneert:

Weersatellieten zien veel meer!

Meteorologische satellieten monitoren trouwens niet alleen bewolking en buien. Ze sturen behalve gegevens over het te verwachten weer, ook gegevens over oceaanstromingen, de bewegingen van zand, (vulkaan-)stof, sneeuw, ijs, bosbranden, vervuiling etc. naar de aarde.

Wolkenradar weerbericht weersatelliet

Bekijk bijvoorbeeld eens de beelden die weersatellieten hebben doorgestuurd naar het Europese agentschap voor Weer Satellieten EUMETSAT!

Bewaren

Bewaren